Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 09:03 - ДОБИВАНЕ НА ТОК И БЕНЗИН ЧРЕЗ СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ
Автор: nrg Категория: Технологии   
Прочетен: 6033 Коментари: 3 Гласове:
0



Български учени са създали уникална система за производство на евтин ток и бензин от слънчеви лъчи. Електроенергия по 36 лева за киловатчас и бензин по 200 лева за литър - това е невероятно, но напълно възможно за съвременните върхови технологии. Далече от любопитни погледи изследователите работели в някогашния полусекретен Институт за електронна обработка на материалите

Успехът идва в лабораторията им преди три години. Учените откриват сполучливо съчетание между традиционното използуваните огледала и специално разработените лещи от високотехнологична пластмаса, наречени френелови елементи. Уникалната система успява да концентрира обикновените слънчеви лъчи до фантастичната температура от 5762 градуса по Целзий. Тогава материята се разпада до чисти химически елементи.

Революционната инсталация е патентована у нас през 1996 г. под N 100115 и моментално е засекретена. Военните разбират, че смайващата технология лесно може да се изроди в оръжие за масово унищожение. Западните изследователи също мълчат. Дали още търсят ключа към по-ефективното използуване на слънчевите лъчи, или подобно на българските учени пазят откритието си в тайна?

Нека духът да стои в бутилката, но е грехота слънчево-водородната енергетика да не работи за хората, заяви ръководителят на научния колектив доц. Емил Минев пред “Труд”. Патентованата в България Френелова рефракторно-рефлекторна енергийна система позволява слънчевата радиация ефективно да се преобразува в електроенергия, прегрята пара или в евтин чист водород - ценна суровина за производство на течни горива, метали, торове и други химикали.

Уникалната комбинация между огледала и френелови лещи преодолява обичайната ниска ефективност на продаваните слънчеви инсталации за жилищни сгради и хотели. При това инвестицията в един киловат мощност на българското устройство излиза около $ 400 - близо десет пъти по- евтино от предлаганите на западния пазар системи. Само ВЕЦ-овете могат да конкурират инсталацията ни с ниска капиталоемкост, гордо твърди доц. Минев.

Благодарение на френеловата оптика и слънчевата енергия в българската система се преобразува в три температурни диапазона:

от 120 до 270 градуса, от 300 до 750 градуса и от 2,500 до 3,500 градуса по Целзий. Това дава възможност за широка практическа употреба, а от друга страна позволява прецизна настройка според нуждите.

С добра печалба слънчевата инсталация може да продава електроенергия по около 1,7 цента на киловатчас без ДДС. Офертата ще бъде посрещната с овации на пазара, след като средната цена на тока у нас сега е малко под 3,5 цента/квтч. Преговаряме за експериментално внедряване на системата в хотел край Варна, сподели доц. Минев.Обектът е собственост на държавна институция.

Диапазонът на най-високите температури се използва за получаване на евтин водород като основа за производство на синтетичен бензин. Край София например може да се инсталира наземен слънчев френелов колектор с активна площ от 1 декар. Неговата топлинна мощност ще бъде от 2000 до 8000 киловата в зависимост от слънчевото греене. Такава инсталация може да произвежда от 140 кг. до 560 кг. синтетичен бензин на денонощие.

В нашите ширини годишно се падат около 20 дни, в които слънчевите лъчи са недостъпни за работата на системата. През това време нуждите от електроенергия и топлина трябва да се задоволяват от резервен източник, а производството на синтетично гориво временно да спира. Годишният добив от инсталация с площ 1 декар се очертава от 50,4 до 201,6 тона изкуствен бензин.

Може да се каже, че горивото се получава по библейска технология от кал и камъни с космическата енергия на слънцето. Изходните суровини са възможно евтини и достъпни - вода, морска сол и смлян варовик. На всеки квадратен метър работна площ се поставят по девет оптични елемента. Цената на един е $ 9,27. Те произвеждат свободен водород. В каталитичен режим от него се получава изкуствен бензин. Себестойността на синтетичното гориво е изключително ниска - от 30 до 120 долара на тон. Продажната му цетна ще се движи от 70 до 150 долара на тон, тоест най-скъпият ще струва около 202 лева за литър. За сравнение масовото автомобилно гориво А 91 сега се продава по 810 лв. Слънчевата инсталация за производство на изкуствен бензин се изплаща напълно за 5 години, твърди доц. Минев. Системата е приложима и в рафинериите за традиционна преработка на суров петрол като “Нефтохим”

Слънчевите енергийни системи широко се използват за битово отопление и електроснабдяване на хотели и малки предприятия във Великобритания, Норвегия, Финландия, Япония, САЩ, Франция, Германия,Бразилия,Индия и Средиземноморския район. Единствено липсата на френелова оптика засега не позволява на тези страни пълноценно да използват кондензираното слънчево лъчене, смята доц. Минев. Според неговия екип българите ще усетят полъха на XXI век с чудесата на френеловите слънчеви инсталации - евтин ток, синтетичен бензин, газьол, масла, пластмаси и даже изкуствени храни.

П.П. На следващия ден - 24 април в.”Труд” съобщи, че министерството на отбраната е разрешило на доцент Емил Минев да ползва откритието си за граждански цели.


Тагове:   ток,


Гласувай:
0



1. анонимен - А има ли някакъв начин
19.09.2007 09:26
да получим светло, тъмно или поне червено пиво?
цитирай
2. анонимен - Колите
21.05.2008 00:07
Мисля си Защо след като Българин е измислил колата да върви с вода не се произвеждат такива коли
цитирай
3. анонимен - защото все още е опасно затова, и не е ...
08.07.2008 19:59
защото все още е опасно затова ,и не е българин той ако го беше направил щеше да го е патентовал , колата на вода можеш да си я преработиш сам - http://beinsa.info/Michel_David/page3/index.htm проявете творчество малко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nrg
Категория: Технологии
Прочетен: 657912
Постинги: 18
Коментари: 1008
Гласове: 499
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930