Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 08:39 - Доц. Емил Минев: Пирамидите са слънчеви електроцентрали
Автор: nrg Категория: Технологии   
Прочетен: 7865 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2007 11:30


Не съм психо, просто прилагам древни тайни в модерни условия
image
Люба Кулезич

Визитка

Емил Минев е роден през 1952 г. във Враца. Завършил е инженерна физика във Факултета по физика на СУ "Св. Климент Охридски". Има специализации в Русия, свързани с военната индустрия. Работил е в обединението "Металхим" и към БАН. Автор на 29 патентовани изобретения. Доцент, доктор на техническите науки. Съосновател на фондация "Слънчева енергетика".

Миналата седмица БТА съобщи, че по ваш проект за слънчева централа ще се строи завод за производство на гориво от отпадъци в Шумен. Вие мечтател ли сте, изобретател или и двете?
Аз стоя на земята, вгледан в Космоса. Защото цялата енергия идва оттам. Ние сме деца на Слънцето. Не можем да гледаме само в краката си. Всяка секунда Слънцето ни дава енергия за 700 млн. евро по цени на "Топлофикация". Ей така ни ги дарява, а ние не ги използваме. Когато учех във Физическия факултет, се заинтересувах не само професионално, но и като хоби от спътникова метеорология, геофизика, астрофизика. После започнах да работя към Военнопромишления комплекс. Създавахме изделия, свързани с полупроводниковата електроника, с лазерите. Бил съм в лабораторията на Басов, един от създателите на лазерите. Установихме, че микрои макро светът са свързани и трябва да се гледа комплексно. За съжаление, повечето хубави идеи първо минават във военни ръце. Там преседяват може би около половин век, за да могат да излязат и да започнат да носят полза на хората.
Тогава ли ви хрумна, че Слънцето може да бъде източник на енергия по начин, различен от вече познатите?
Някъде през 1969-70 г. по настояване на колеги от Техническия университет /тогава ВМЕИ/ се създаде комбинат за нови енергийни източници. Мой братовчед беше директор в Разград на завода, който правеше първите водни колектори КВТ-4. От средата на 70-те и нататък те се прилагаха главно по черноморските бази хотели в Златни пясъци, в Приморско, един кухненски блок в Бургас. Казвам го, защото братовчедът по-късно се включи в разработките. А на мен като на млад специалист в "Металхим", който беше към ВПК, ми възложиха към всеки военен завод да се създаде помощно стопанство оранжерия, животновъден комплекс и т.н. , за да се изхранва населението. Там вкарахме най-новите технологии, включително използването на слънчевата енергетика. Мобилизирах всички възможни контакти с хората, които са се занимавали със слънце в България, т.нар. "слънчари", в системата на Варшавския договор и на СИВ. Събрахме се доста хора и започнахме да разработваме нов тип системи за свръхконцентрация на слънчевата радиация. Разработиха се френеловите лещи оптични елементи, които концентрират минимум 2000 пъти слънчевата радиация. При специална изработка пределът е 40 000 пъти. Но идеите за нов начин на използване на слънчевата енергия са колективни. Преоткрихме дори древни тайни.
Какви например?
Че слънчевата енергетика в този вид чрез френелови лещи е била ползвана преди 7-8000 години. Френеловите лещи събират лъчите в точка или в линия в зависимост от конструкцията. Като техен създател е познат Огюст Френел през 1790 г. за първите морски фарове. Но тогава, във времената на Наполеон, те са били тежки по 30 тона и от стъкло. А нашите лупи са от пластмаса, леки и в зависимост от технологията могат да имат големи габарити.
Но и тук има предистория. По времето на Хитлер през 1937 г. изпращат една експедиция в Хималаите и откриват древни съоръжения, които са били направени с подобни лещи. По време на Аншлуса започват да работят в Бохемия, в подземни заводи по този проблем. Но не им стига времето и руснаците ги пленяват. Всъщност много преди това целият древен свят е познавал лещите. Пирамидите, например, са соларни метеотрони. Те не са гробници, а слънчеви електроцентрали, които чрез микровълново лъчение подгряват огромен вертикален поток. Той се вдига нагоре, на голяма височина се кондензира влага и започва да вали. Има артефакти, които доказват това. При пирамидите лещите, пренасочващи слънчевите лъчи към земята, са били качени на аеростати. В Библията Господ лети точно на такава чудесия дирижабъл. Изобщо, всяко ново нещо е добре забравеното старо. Но ние успяхме да го доведем до необходимото технологично ниво, за да може лесно и евтино да се произвежда енергия. Макар до 1997 г. да работехме в условията на секретност и затъмнение.
Бихте ли предали с няколко думи смисъла на изобретението?
Разработихме цял комплекс, който включва свръхконцентрацията на слънчевата радиация от височина; промяна на климатичните данни на даден регион и съответно получаването на най-важните продукти за хората: енергия във вид на електричество, високопотенциална топлина за най-различни цели и за отопление, и за охлаждане, и за промишлени цели, и за битови нужди; хибридизиране на съществуващите топлоелектрически и атомни централи в слънчеви. За да работят през деня на слънце, а през нощта и на авариен режим с конвенционалното си гориво. Така да променим живота на хората.
Каква е разликата между вашата колективна идея за използване на слънчевата енергия, разработена в тайната на военнопромишления комплекс и другите известни технологии?
Разликата е, че ние не зависим от климатичните условия. Фотоволтиците, които се използват по света, имат КПД от 5 до 12% . Има и доста скъпи с над 12 евро разходи за ват получена електроенергия. Фотоволтикът приема слънчевата радиация и я преобразува в електричество. В нашата соларна система цената заедно с фотоволтиците излиза от 5 до 7 евро на ват.
Но защо хората от Военнопромишления комплекс не използваха вашата соларна система, за да я приложат на практика?
Военните имат много голямо спиращо въздействие, но не от българска страна, а от страна на руснаците. Чак когато у нас системата на "Металхим" се разпадна, когато ликвидираха Института за оптически и лазерни технологии, заработихме извън секретността. Военните спираха развитието на нашите идеи. Имахме проект за слънчева централа на Белмекен. Но за него стана известно чак след като руснаците разсекретиха някои от военните си технологии. Някъде в края на 1996 г. излязоха в няколко списания снимки на техните термоплани. Оттам нататък и нашите работи можеха да тръгнат. Можехме да патентоваме тук и в чужбина част от разработките за наши различни соларни системи и да започнем да работим с цивилните.
Какво е цивилното им приложение?
В слънчевата енергетика за апартамент от 100 кв.м трябва да има огряна от слънцето площ около 40 кв.м, за да се получат 12 киловата мощност с нашата система. От тях 2.53 киловата са за електричество, което излиза много евтино около 2 ст. за киловатчас. Останалото е топлинна енергия да напълни бойлера и радиаторите с вряла вода, да се използва за охлаждане чрез климатик на базата на литиев бромид. Нашата соларна система е с по-специална конструкция. В нея френеловите лещи играят основна роля. Предвидили сме термоакумулиране за през нощта. Има режим и за аварийни условия буря, сняг и т.н. Нашите системи са със защитни капаци, за да не се повреди оптиката при градушка. Броят на модулите осигурява за потребностите на едно семейство около 8000 работни часа на година. Слънцето ни дава 2200-2700 работни часа в чисто наземните варианти само за пряко слънчево огряване. Засега цената на една такава система за апартамент от 100 кв.м е някъде към 8000 евро. Не е малко, но срокът за експлоатация е повече от 50 години. И със сегашния тренд за увеличаване на цените на тока и на парното вложенията могат да се върнат за 5-6 години.
Защо никой не грабна вашата технология, особено в София при тази криза с "Топлофикация"?
Тя се грабна от чужбина. Германците от фонд "АТС" ще я прилагат за производство на изкуствени горива от отпадъци. Литър висококачествена синтетична нафта ще струва около 20 ст., а бензинът излиза около 40 ст. През октомври такъв завод за производство на синтетични горива ще започне да се гради в Шумен. Инвестицията е от 52 млн. евро. 51% ще покрие немският фонд, нашият дял от 32 % са технологиите и инженерната част, 10% са на общината в Шумен. В напреднала фаза е същият проект за Перник, после за Мездра, Ямбол и Силистра. България има капацитет да произвежда петрол, колкото Кувейт. Защото притежава големи количества биомаса от производството на различни земеделски култури, от други растителни остатъци, от оборския тор и пр. Можем да дадем около 60 млн. тона на година биомаса. Това е нещо невероятно. Ние газим в злато, а не го забелязваме. Но много неща у нас не са разбираеми.
А някой някога да ви е наричал фантазьор?
О, наричали са ме Леонардо да Винчи и Циолковски, но в кавички. Казват, тоя ще прави балони и ще сваля слънцето. Но БАН и други структури, които останаха полудържавни, са като торба със змии.
При това положение защо не емигрирахте на Запад или в Щатите, където можеха да ви оценят?
Защо да емигрирам в Щатите? Тази страна всеки момент ще загине. Американците имат много тежък проблем, който се нарича Йелоустоун в Скалистите планини, в щата Уайоминг. Периодично този вулкан избухва и унищожава всичко. И става страшно. Вулканът се активизира на 600 000 години и вече му е дошло времето. Някъде 2010-2013 г. ги чака огромна катастрофа. Зоната на поражения ще бъде 3600 км. Пепел и прах с температура около 400 градуса, които се движат със скоростта на звука, ще покрият огромни територии. При предишното изригване Тексас е бил покрит с 18 м пепел. Това ще унищожи Америка. А България ще остане нещо като оазис.
И тогава ли вашите идеи за слънчевата енергетика ще бъдат разбрани тук?
Не знам. Но човек трябва някак си да се спасява. Защото след такива катастрофи следва ледников период. И ако няма как да размразим полярните зони, ще ни бъде зле. Затова слънчевите системи трябва да се разработят и то в България.
Вие чувствате ли се неразбран гений?
Не, просто знам, че много истини не се казват. Например, представете си как са подредени планетите в Слънчевата система: мястото на Слънцето, на Меркурий, на Земята. Тези планети са местени в дълбока древност. И Земята е поставена в най-добрите условия за развитие на човечеството.
Ама кой ги е местил тези планети?!
Имало е кой. Не съм привърженик на уфонафтиката. Нито съм от онези, дето ги наричат психо. Обаче вижте Луната. Тя е използвана като инструмент за местене. Има снимки на лунни зони, които показват, че на Луната е стопявано. Представете си, слагат едно огромно огледало, насочват се лъчи към повърхността, стопяват се определени зони и тя става като реактивен двигател. И по този начин се движи където си иска, насочва и намества планетите на определени орбити. Това, което наричаме богове, всъщност са много добре развита цивилизация, която си е оставила децата тук. Но по ред причини много от тези деца не са разумни.

статия от в-к "Монитор"

В допълнение: 12.10.2007

Американски фонд ще строи завод за преработка на отпадъци в Шумен    
2006-05-31 @ 12:43 EEST
imageПрез септември в Шумен започва изграждането на завод за преработка на твърди битови отпадъци и биомаса, който ще бъде построен за 14 месеца. Това съобщи представителят на инвеститора - американския инвестиционен фонд ICS International Consulting SP, и изпълнителен директор на "Биогруп" АД Шумен Стефан Терзиев пред общинските съветници.


Заводът ще даде старт на изграждането на високотехнологичен бизнес парк в града, който ще е разположен в индустриална зона в близост до "Алкомет". Американският инвестиционен фонд чрез представителството си в България ще вложи 49 млн. евро в екологично чистото производство на биодизел чрез нискотемпературна обработка на отпадъци.

Община Шумен ще предостави необходимия терен от около 200 дка за построяването на завода. Администрацията се ангажира да съдейства за ускоряване на процедурите при издаване на строителни книжа и съгласувателни писма от съответните инстанции. Американските инвеститори са направили собствено проучване, което е показало, че Шумен разполага с необходимата суровина - биомаса, и високообразовани кадри, подготвени в Шуменския университет и бившето военно училище "П. Волов", преобразувано във факултет към Националния военен университет.

С построяването на завода до 2 млн. тона отпадъци годишно ще могат да бъдат преработвани в дизелово гориво, високооктанов бензин, асфалт и други полезни продукти, обясниха специалисти. Отпадъци от всякакъв вид - твърди битови, домакински, пластмасови, болнични, селскостопански, остатъчни утайки след пречистване на водите ще бъдат преработвани в гориво без отпадък и миризми след 3-минутен каталитичен процес.

Технологията е патент на научен екип от "Дружество за внедряване на иновационни технологии" с председател доц. Емил Минев. Екипът е разработил и проекта за високотехнологичен парк в Шумен. Той е с работно заглавие "Технопарк Поройна" и предвижда освен изграждането на високотехнологични заводи с екологично чисто производство да бъде построен и комплекс с панаирна палата, мултимедиен център със собствена кабелна телевизия и радиовъзел, оранжерия, животновъдна база и др.


В допълнение: 12.10.2007

18.09.2006 г.

Представят Община Шумен в рекламен каталог на България на изложението Експо Реал в Мюнхен

Община Шумен е включена в рекламния каталог на България, предназначен за разпространение на изложението Експо Реал, което ще се проведе през месец октомври в Мюнхен.

В рекламната брошура, която се изготвя от Българската агенция за инвестиции, Шумен е представен с проекта за „Екологичен високо-технологичен парк – Техно – Поройна 01”.

България за първи път участва в мюнхенското изложение. Представянето на страната ни ще бъде със специална тематика „Индустриални зони”, която включва големи български инвестицинонни проекти.

В Шумен ще бъде изграден първият в страната хай-тек парк на площ от около 2 000 дка. Освен високотехнологични заводи с екологично чисто производство в технопарка ще бъде изграден комплекс, включващ още животновъдна база, оранжерия, панаирна палата, мултимедиен център и други.




Тагове:   Минев,


Гласувай:
0
0



1. анонимен - Hello!
02.02.2012 08:46
Hi! my celebrity is Jully. I would like to meemeet admissible boy :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nrg
Категория: Технологии
Прочетен: 557745
Постинги: 18
Коментари: 1008
Гласове: 498
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930