Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 09:34 - С Ц Е Н А Р И Й ЗА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ “ И З Г Р Е В Ъ Т ”
Автор: nrg Категория: Технологии   
Прочетен: 6143 Коментари: 0 Гласове:
0



Със съдействието на Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката и енергийните ресурси на Република България.


image image

image image

image image
   Спи химическият комбинат “Химко” ...

   Камерата пълзи по изстиналите ръждясали метални конструкции. Няма хора. Няма звук. Комините бълват...безмълвието на забравени колоси от отминало време.
   - Природният газ, основен енергиен източник на производството, с високата си цена окончателно затвори цеховете на “Химко”.
   
   Разрушени халета. Изоставени, безлюдни машини. Подтискаща празнина на огромен цех със зяпнали отвори, озъбени стъкла, паяжини и заспал подемен кран.
   - Газ, мазут, нафта, пропан-бутан, бензин...с непосилни цени все повече задушават промишлените производства.

   Между порутени зидове стене зейнала муцуна на добиче. Протяга шия, оплаква рухналия покрив на обора. Немощни хора крачат по селската улица...

   Женска фигура забулена с вълнен шал, върви прегърбена от връхлитащата виелица. Спира, изправя се и подлага набръчканото си лице на вихъра...
   От сковаващия мраз идват думите на песента:

   Майко, потрай и почакай,
    в студ посиняла десница,
   слънцето, майко, ще стопли...

   Обикновени домове на средностаистически българи. Където влезем едно и също - изключени радиатори. Някъде един от три, другаде два, или всичките дори. Ако не са децата хич няма да се включим на парно отопление. То и с електричество е ужас, но поне по-сигурно можем да пестим., споделят хората.


Възрастни хора, болни хора живеят в неотоплени домове...Студ! Унизителен студ! В началото на българския ХХІ век!
   Разговаряме в директорския кабинет на “ Топлофикация” ЕАД.
   Възможно ли е да се направи, какво би могло да се направи за поевтиняване на отоплението в жилищата на хората?
   Възможни ли са по-модерни технологии за производство на топлинна енергия?
    За съжаление оставаме с непреодолимите обстоятелства на производствената конюнктура и високите цени на стандартните енергийни източници. Най-вече – с твърдо неверие за генерална промяна.

   На таблото над бензиностанцията цените светкавично се покачват. “Иракската криза неудържимо поведе нагоре цените на енергийните източници” - съобщава ежедневник. Ръцете гневно сгъват вестника. Има и все още неугаснал живот!
   Димят промишлени комини и силози, изникнали по българската земя. На огромни пространства лежат производствени цехове и заводски сгради. Дими и българската АЕЦ...
   - Националната икономика на България е изградена върху основата на изкопаеми енергийни източници – уран, нафта, мазут, пропан-бутон, бензин, газ, въглища. По данни на министерството на икономиката 82 % от националната икономика зависи от ценовата конюнктура на тези източници. Това създава нарастваща опасност от задушаване на производствата, а и не по-малко важното непреодолимо замърсяване на околната среда. Проблем на българската национална икономика!

   Режисьорът: / Неговият глас коментираше до сега. /
   - Но също така, не по-малко тревожен проблем и за световната икономика в началото на третото хилядолетие от нашата цивилизация.
   Нима няма изход от всичко това?

   - Има! Разбира се, че има! – заявява Председателят на Общото събрание на БАН, инж. Здравко Стойнов – ст. нс. І ст., доктор на хим. науки и Директор на Централната лаборатория по електро-химични източници на ток. - Човечеството никога не е оставало без изход за своето съществуване. Всичко е зависело, разбира се, от неговия разум в критични ситуации. Това е валидно и за нашата национална икономика. Българската наука притежава научен потенциал и разработки за този изход.
   - Съществува енергия, огромна и безплатна енергия от неизчерпаем източник. – убеждава ни доцент, доктор на науките Емил Минев, лауреат на

Фондация “Хенри Форд”. – Използвали са я още древните цивилизации в човешкия род! Ето!
   В овалната зала на екрана се появяват фантастичните скулптурни фигури край вулкана Рано Рараку на остров Пасха от групата на Великденските острови в Тихи океан.

image image


   С необясними средства, до скоро, необясними за разума на нашата цивилизация, са дялани хиляди кубически метра вулканична маса. Над 200 каменни статуи с маса над 25 – 40 тона всяка. Най-голямата незавършена статуя е над 400 тона.
   Древните митове твърдят, че статуите са идвали по въздуха, донасяни от тайнственото “Мани”. Идвали прави, леко се завъртали и лягали на своите постаменти. Каква енергия ги е донасяла тук? А как са скулптирани тези огромни каменни блокове? Нашата цивилизация нямаше отговор на тази загадка.
   Същото наблюдаваме и при древните Маи.

image image image


Олмекската глава без тяло в Ла Вента –полуостров Юкатан. Тежи 26 тона.
image

   Статуята на прословутия Чак Мол. 50-60 тонен блок, изрязван и скулптиран така, че е постигната пластика на човешкото тяло в определено състояние, в определен миг от него!

   Ст. н. с. д-р Здравко Стойков:
   - Нима познатите оръдия на човешкия труд са вършели всичко това!
   Не! Технически съоръжения инсталирани високо във въздуха - мощни

подемници, са пренасяли огромните каменни блокове. В древните легенди ги наричат “ градове на боговете”. В тези “ градове “ е била концентрирана мощна енергия, с която човешка ръка без проблем е рязала и дялала скалните масиви. Това е ставало с концентриран лъч от енергия с огромна мощност.
   
   На екрана идват и чудесата от Долината на Наска.
image image
Ст. н. сътрудник инж. Илия Статев, началник на БВР в ТЕЦ Марица изток – 2:
   - Още едно от чудесата на древния свят.Гигантски чертежи и рисунки. Понякога линиите се простират до 2500 метра дължина с отклонение на правата в някои случаи – само до 5 см.!. Прецизна овалност на контура и строго геометрични фигури на десетки квадратни метра площ!...Загадъчни космодруми за междузвездни кораби? Някои може би, но рисунките на маймуни, акули, паяци, хора? Сякаш някой художник е качен на балон – дирижабъл и с мощен концентриран лъч от енергия, от високо е рисувал всичко това.
Доц.,доктор Емил Милев:
   - Точно така е било!
image

   Ето подобието на въздушния концентратор на енергия с мощен концентриран лъч, с който са пренасяни, рязани и скулптирани каменните масиви.
   С такъв лъч са рисувани и фигурите в долината на Наска.
   
   Българските учени в условията на бившия военно-промишлен комплекс овладяха тази енергия. Слънчевата енергия. Овладяхме и концентрацията на нейния лъч.
   Да видим магическата сила на този лъч!
    Това е каменен отломък от гранит. Слънчев лъч с нашата българска технология на неговата концентрация може да превърне гранита в горящо парче камък. Вижте...

   Става нещо невероятно. Камъкът пламва в сини пламъчета! Започва да се топи, изменя форма и става парче прозрачен кристал!

   - Така са скулптирани огромните каменни блокове в древността.- казва доцентът. - Ето как са правени и рисунките на Наска.

   До фотосът на древната рисунка е поставена каменна плоча. По нея невидимият лъч започва да очертава същото изображение.
   Едва сега виждаме в ръката на доц. Минев френеловия диск - леща. С негова помощ той концентрира и насочва невидимия слънчев лъч. Невероятното явление се превръща в обикновен научен експеримент.

   - Тази леща - пояснява доц. Минев. - е произведена в наша родна производствена ситуация. Това е леща от типа планарна френелова оптика с линеен и концентричен растер. Технологията на нейното производство е наш български патент, който постига висок полезен коефициент при свръх – концентрация на слънчевата енергия. До степен непозната в световната практика.
   Ст. н. с. инж. Статев
   - Нашите български разработки за концентриране, пренасочване и трансформиране на слънчевата енергия са уникални, като технология за световния опит. Постигнати в условията на военно-промишления комплекс

доскоро бяха строго засекретени. Сега те дават изключителен шанс за националната икономика.
   Ст.н.с.I ст. д-р Здравко Стойнов:
   - Доказателство за това е фактът, че до този момент световният опит е постигнал Коефициент на полезно действие при концентрацията на слънчевата енергия за промишлени и битови цели едва около 14,5 % и максимум 18 %.
   Българските разработки в това отношение за прилагане на слънчева енергия при производство на топлинна и електроенергия, бензин и редица други енергоизточници бележи К.П.Д. достигащ до 53 - 64%.

   Изгрев е.... Сиянието багри чертата на хоризонта... и жената с набразденото от бръчки лице.

   Облаци в злато изгряват,
   пурпурен изгрев се ражда.
   
   Майко, потрай и почакай...
   Златен ден, майчице иде,
   тъмната нощ да прогони.
   Майко, потрай и почакай....
   В студ посиняла десница
   слънцето, майко ще стопли.
   Майко, потрай и почакай,
   своите рожби страдални
   с топла ръка да погалиш...

   Заедно с песента вървят и началните надписи на филма.

      
   И З Г Р Е В Ъ Т

   Сценарий - Емил Минев
      
    Димитър Добрилов Композитор - Бенедикт Молхов

   Оператор - Евгени Петракев
    Режисьор - Нушка Григорова

      С участието на:
      
   Проф., д-р на науките, инж. Здравко Стойнов
      
   Доц., д-р на науките, инж.-физик Емил Минев

Ст. н. с., инж.Илия Статев.
   Научни консултанти:
      
   Д-р на науките Милена Аврамова
      
   Проф. Владимир Шаров
Новинарският блок на Канал 1 в БНТ.
   Говорителят:
   - Български учени предлагат уникална технология за възстановяването на производствения процес в замразените вече Първи и Втори блок на АЕЦ Козлодуй. Разработена е технология на двукомпонентен способ за използване на свръх-концентрирана слънчева енергия във Втори контур на двата блока и превръщането им от АЕЦ в СОЛАР-ТЕЦ. Финансирането се предлага в условията на ШЕСТА РАМКОВА ПРОГРАМА на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и нейната директива “ЕВРОАТОМ” и трите и основни оси за УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”. Ето как изглежда това в разработвания проект.
   



image image



Режисьорът:
   - Намираме се в БАН, в Централната лаборатория по електро-химични източници на ток. В компанията на познатите ни вече – ст.нс.I ст. инж. Здравко Стойнов, доктор на химическите науки и ръководител на лабораторията, доктор на науките инж. Емил Минев, ст.н.сътрудник инж. И. Статев. Тук са и председателят на фондация «Слънчева енергетика» д-р на науките Милена Аврамова, както и проф.д-р Владимир Шаров.
   Госпожо Аврамова, моля Ви, кажете ни нещо за Фондация «Слънчева енергетика»
   Д-р Аврамова:
   - Фондация «Слънчева енергетика» обединява усилията на български учени и сътрудници на идеята за въвеждане на слънчевата енергетика в националната икономика на България. В условията на фондацията се проучват и систематизират данни за световните постижения в това направление. Приоритетна задача на фондацията е да обедини усилията за разработване и прилагане на българските постижения в използването на слънчевата енергия – енергията на ХХІ век от историята на нашата цивилизация.
   Режисьорът:
   - Спокойно можем да кажем,че с Ваше участие, диалогът ни по темата ще бъде съвсем в крак с уникалната енергия и като реалност, и като мечта.
   Проф. д-р Владимир Шаров:
   - Позволете да Ви коригирам! Не « като реалност и като мечта», а «реалност и стремеж»»! Мечтата вече е конкретни разработки и приложения.
   Режисьорът:
   - Намирам поправката за удачна и моля за извинение. Виждам куп чертежи и колоритни схеми. И все пак ще попитам. Новината, която чухме, а и това, което видяхме е твърде фантастично и твърде невероятно. Сериозно ли е всичко това?
   Проф. Шаров: Нека първо да кажем: Това е реално и сериозно научно предложение. И много актуално! Във време, в което изпълнихме изискванията на Европейския съюз. А те са за обезопасяване на производствените ситуации, а не за ликвидиране. Добре тогава, ето обезопасяваме. Изключихме и херметизирахме реакторите, но запазваме производствения си потенциал. - За сериозността на тази идея говори и факта, че технологията на това предложение води до значително намаляване на емисиите на газове предизвикващи парниковия ефект. Това е голямо постижение в усилията за спасяването на човечеството от глобалните климатични промени.


   - Поставяме предложението – допълва ст.нс.I ст. д-р инж. Здравко Стойнов. - в условията на изискването за финансиране на проекти по Шеста рамкова програма на Европейския съюз и нейната подпрограмите “ОКОЛНА СРЕДА,ЕНЕРГИЯ, УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ и ЕВРОАТОМ”. Тя е за модернизация и обезопасяване на атомните централи и за устойчиво развитие на общностите чрез използване на възобновяеми енергийни източници и екологосъобразни производства. 17 милиарда евро предвижда Европейския съюз по своята Шеста рамкова програма за проекти с експериментален характер. Да изпуснем ли този шанс?
   Доц., д-р Минев:
   - Държа да повторя, че много от системите и методите, които предлагаме са изпитани и проверени в условията на българския военно-промишлен комплекс, разбира се до скоро в дълбока секретност.
   Д-р на науките Милена Аврамова:
   - Добре е да видим нашите разработки в контекста на практиката в другите страни. Техният принцип се отличава с приоритет на наземна соларизация.
   Прилагат се системи от многобройни наземни концентратори на слънчевата енергия, за да бъде въведена тя в съответна производствена ситуация.
image image

      Така изглеждат някои от съоръженията за това.

image
   - Както отбелязахме вече – допълва д-р на х.н. инж. Статев. - КПД постигнат в тази практика не надвишава 15 %. Това налага използване на голяма площ за концентрация върху огромни земни
   площи. Можем да си представим икономическата целесъобразност!
   Доц, инж. Емил Минев.
   - И да си обясним защо приложението на слънчевата енергия се бави.
   Нашият метод е друг. Той се базира на практиката от древните цивилизации. Концентрация на слънчевата енергия - в съоръжения вдигнати високо, над облачните слоеве. С непрестанен достъп до слънчевите лъчи. И вторично – наземна концентрация в наземни съоръжения.
   Такъв е нашият метод. Двукомпонентен способ.
   Първичната концентрация и преобразуване на соларното лъчение.
   То се извършва от аеростатни и дирижабълни енергийни фотосоларни инсталации. Дискообразни, или тороидни привързани балони с обтекаема, ветроустойчива конструкция и форма.

    От своето леговище тръгва самото съоръжение. Издига се над камерата, като фантастичните неидентифицирани летящи обекти над нашата планета. Спира се и спуска изходния силов светлопровод, от който концентрираната енергия, като огнени лъчи и светлинни стълбове се изпраща към наземното соларно-енергийно съоръжение от втория модул.

   В същото време групата на нашите събеседници продължава да ни запознава с визуалните особености и техническите параметри на неговото приложение.

Върху покривната повърхност има монтирана специална рефракторно-рефлекторна и фокон-фоклинна оптика – мозайка от планарни френелови полимерни лещи. Една от тях видяхме вече при демонстрацията с обгарянето на камъка и древните рисунки в долината на Наска. Най – важното, същественото в българския патент на свъхконцентрация с висок, ефективен КПД до 64%, непостигнат в световната практика, е преди всичко в тези лещи.
   Необичайната фантастична визия, която наблюдаваме, помага да възприемем и показателите, които респектират със своята фактология.
   Плътността на потока лъчиста слънчева енергия е много висока. Концентрирана тя преминава през изходите на тези фото-соларни устройства и влиза в силовите светло-проводи. От височината – в ниската тропосфера на която е позициониран височинния соларно-енергиен концентратор – дисковидния балон, светлинните лъчи – огнени стълбове и снопове падат на земята. Така, като свръхмощен светлинен поток се отправя към наземните приемни съоръжения. Плътността на този светлинен поток варира от 63 КВата на кв.м. до 120 Мват/ кв. м.
   Такива параметри на свръхконцентрация са избрани с оглед на това, / след неизбежните загуби на мощност около 0,01% през тропосферния слой с плътна облачност/ върху земната повърхност да достига уплътнена слънчева радиация с енергийна плътност варираща от 25 – 50 - 63 кВат./ кв.м.
   Тези стойности позволяват височинните соларно - енергийни концентратори да работят, независимо от специфичните климатични условия на дадения регион. Например, различна степен на заоблачаване във височините характерни за ниската купесто – дъждовна облачност в летен, зимен и есенно – пролетен сезон.
   За постигане на такъв резултат височинното базиране на соларно-енергийните дисковидни аеростати (височинни концентратори) се предвижда, според необходимата за всеки случай енергийна мощност, от 30 / 70 м. до 5600 – 7400 м., измерено от земната повърхност. Това са приземните слоеве на атмосферата - ниската тропосфера .
   Наземните концентратори - приемници на свръх-концентрираната слънчева енергия. Изходите на силовите светлопроводи от въздушните соларни аеростати имат специална огледална охлаждана оптична система и създават успоредни светлинни лъчи насочвани от височина към земната повърхност Насочването и стабилизирането на светлините снопове (светлинното петно аналогично на “светлинно зайче” се регулира от специална компютърна система за насочване , коригирана по пилотен лазерен лъч. Светлинното петно с яркостта на 70 слънца попада върху земната повърхност Така височинните

image image

фото-соларни-енергийни концентратори довеждат енергията в наземните соларно-енергийни-концентратори, енергийни-концентратори, трансформатори и енергийни приемници.
image
      От тях по наземни силови светлопроводните пътища, слънчевата енергия се отправя към инсталацията и производствената ситуация. Там се извършва нейната трансформация от високо-потенциална топлина в електрическа енергия с мрежови параметри – честота, волтаж и електрически ток с изключително ефективно и многообразно приложение. Само няколко от крайните резултати от това трансформиране:
   - високо-потенциална топлина с температури от 350 до 600 градуса Целзий на топлоносителя;
   -трансформирано слънчево лъчение в живачни бренери и оптични клетки с преобладаващ ултравиолетов спектър за фото-деструкция на вода и получаване на водород;
   - краен продукт - метилов алкохол;
   - краен продукт - синтетичен бензин;
   - синтетичен ацетилен като аналог и заместител на природен газ;
   - отопление на сгради и битови комплекси;
   - електроенергия....
   
   проф. Владимир Шаров:
   - Ето, че достигнахме и до нашата красавица АЕЦ Козлодуй.
   Предложението за възстановяване на производствената мощност в Първи и Втори блок с уникален метод, неприлаган в световната практика, би предизвикало бум от интереси в международната конюнктура. Това ще доведе до включване в реализирането на проекта на заинтересовани страни – членове на Европейския съюз и извън него.
   Режисьорът:
   - Какви са основните насоки на разработката за двата блока на АЕЦ ?

    АЕЦ Козлодуй... Зад блоковите конструкции на обичайната позната панорама бавно изникват група от познатите ни фантастични дисковидни аеростати. Пълзят нагоре. Блеснали с прозрачно и огнено жълто, от тях оптичните изходи на височинните аеростатни светлопроводи като огнени очи тръгват ярки като десетки слънца светлинни снопове.. Спускат се към соларните наземни приемници захранващи двата енергийни блока на спрените ядрени реактори ВВЕР 440/230. И турбините работят и дават ток за страната.
   С част от нашите събеседници и домакини от централата ще проследим пътя на слънчевата енергия до така наречения «втори контур» на блока. До сега тук е идвала топлинната енергия, произведена от атомния реактор в «първия контур». Той вече е изолиран и херметизиран. Сега тук ще постъпи лъчистия поток на слънчевата
енергия с концентрация до необходимата мощност. От тук нататък тя ще пътува по съществуващите вече съоръжения в централата и ще се превръща в евтина топлина, технологична пара и електричество. С обслужващ персонал от специалисти, както до сега. Със същите системи на техническо оборудване в производствения поток, както до сега.
   По силовите светлопроводи ще постъпва концентрирана и пренасочена през ниската атмосфера слънчева енергия от всичките въздушно базирани аеростати с плътност до 500 Мват/кв. м. Това ще запази производствените параметри на «водо-воден реактор с вода под налягане» ВВЕР – 440/230 с номинална мощност, приравнена като 440 Мегават електрическа мощност. Топлинна мощност 1375 Мегават. Коефициент на полезно действие / бруто / 32%, налягане на парата в корпуса на реактора – 12,5 Мра, брой на циркулационните магистрали на топлоносителя – 6 броя, свързани с турбоагрегати с номинална мощност 220 ват.
   Това значи пълно възстановяване на производствената мощност.
   Пред централата. С нас са и групата специалисти от атомното производство.
   Доц. д-р инж. Емил Минев и ст.н.с. I ст. д-р инж. Здравко Стойнов запознават групата с цифрите, които бележат икономическата ефективност на проекта.
   За постигане на необходимата мощност на свръх-концентрираната слънчева енергия са изчислени:
   - 126 соларно-енергийни тороидални плоски и дисковидни аеростата с оптичен диаметър 230 метра; Стойността им е около 380 мил. щ. долара. Експлоатационен живот над 25 години.
   - наземни соларно – енергийни концентратори оптични модули с обща площ около 10 хектара. Стойността им е около 30 мил. щ. долара. Експлоатационен живот над 60 години.
   Тези инвестиции са около 4 пъти по-ниски в сравнение с необходимото за изграждане на класическа ТЕЦ с такава мощност при стандартно, дори и атомно гориво. Тяхната нормална възвръщаемост се постига в срок от 3 годишна експлоатация на съоръженията.

   Сякаш с един от въздушните аеростати се издигаме над корпуси и сгради. Погледът се рейва над безбрежната панорама. Върху равното Козлодуйско поле спокойна диша и пулсира с дремеща мощ българската

АЕЦ. Посребрената ивица на Дунав бавно избутва огнения диск на слънцето и то расте, все повече нараства в обагрения небосвод .

   Майко, потрай и почакай,
   златен ден, майчице, иде.
   В студ посиняла десница,
   слънцето, майко, ще стопли...

ХИМКО Враца.
   Срещите ни в мащабната производствена ситуация, която сега дреме в бездействие, разкриват плачевната картина на фирмата. Поголовни съкращения до пълно уволнение. Бездействие на мощностите. Безрезултатни протестни акции...оглавявани и от местните депутати в парламента! Пълен фалит. Действащото в момента ръководство събира всички нерешими проблеми в един – дълговете на предприятието към доставчика на газ, скъпоструващият продукт, от който производството все повече се оскъпява и естествено напълно замря.
   -Възможно е да подмените газа с безплатен енергиен източник в производството на комбината.
   На измъчените хора не им е до шеги. Отговарят с неприязън на това.
   - И се пак, ако ви предложат ефективно решение на проблема с газа, при неголеми инвестиции?
   Не им се вярва, но въпросите стават все по – възбудени. Мечта, или реалност! Нима е възможно!

   Редицата от огромните цилиндрични производствени силози на комбината. Комините на химическия гигант мълчат. От някогашната романтика на тази картина е останал само фонът от приказния Врачански балкан.
   Казват, че наскоро над неговите скалисти върхове, точно тук, над комбината, се появила една от загадъчните летящи чинии. Стояла час- два и се стопила в заревото на гаснещата привечер.
   Ето я пак. Но този път изниква зад един от силозите на комбината...Близка и толкова реална...Пък и сякаш позната...От нея се спуска блеснал огнен стълб с яркост колкото 70 слънца... Та това е... разбира се, наш соларен свръхконцентратор, който спуска като огнено око изхода на светлопровода си от към долната страна на корпуса. Към земята се опират ярки светлинни лъчи и огнени стълбове. Ето и системата от наземни свръх-концентратори на слънчева енергия...
   Оставяме фантастичната картина с фона от скалната феерия на балкана, за да се пренесем в заседателната зала на комбината.
   

Заседава борда на директорите на ХИМКО Враца.
   Огромни схеми на инсталациите в комбината, които чертаят пътя на химическите реакции и етапи от производството на карбамид.
   Ето и същата схема на която се вижда пътя на наземните енерго приемници и светло-проводите на слънчевата енергия, които я подават в
съществуващата производствена и технологична схема и ситуация на комбината.
   Тримата наши учени, доказват че, както всеки химически комбинат, така и този, с минимални капиталовложения може да създаде частично, или цялостно производство на бензин и газ с помощта на свръх-концентрирана слънчева енергия.
   Ето цикълът за производство на карбамид със своите производствени ситуации. По пътя на същия цикъл тръгва и производствената ситуация за получаване на бензин и горивен газ. Съществуващите цехове и контейнери стават производствени ситуации за трансформиране на слънчевата енергия:
   1. Термична фото-соларна деструкция на вода за получаване на водород и кислород;
   2. Контейнер за съхраняване на водорода, след компресията му през специални паладирани катоди, действащи в синхрон с “бариерен високоволтов разряд” и неговото охлаждане;
   3. Реактор за фото-соларна – термична деструкция на смес от вода, ситно смлени варовици, мергели, ниско-сортни въглища и отпадна биомаса.
   Точно тук концентрираната слънчева енергия на три стадия термично изсушаване, получава:
    а/ ВОДЕН ГАЗ И ВЪГЛЕРОДЕН ОКИС; Ето жизнено-важният горивен газ.
   б/ Съпътстващо и калциево-магнезиев карбид.
   4. Реактор за каталитичен синтез на МЕТИЛОВ АЛКОХОЛ от водород и въглероден окис с катализатори от групата на железните окиси;
   И на края-
   5. Реактор за синтез на СИНТЕТИЧЕН ВИСОКО-ОКТАНОВ АВТОМОБИЛЕН БЕНЗИН от метилов алкохол в присъствие на активизирани клиноптилолитови зеолитни катализатори.
   6. Помощни реактори за:
   - Получаване на високо-потенциална топлина;
   - Охлаждане и добив на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ от получената съпътстващо технологична водна пара;
   - За утилизацията на топлината за ОТОПЛЕНИЕ, КЛИМАТИЗАЦИЯ И ТОПЛОФИКАЦИЯ.
   Цената на водорода е нищожна – от 40 до 80 § на тон!

Цената на въглеродния окис – спасителния производствен газ ацетилен – около 20 – 40 $ на тон;
   Цената на получения синтетичен автомобилен бензин - от 70 – 90 $ на тон, при тип А 96! На литър от 14 до 18 стотинки!
   - Това значи да се освободим от проблема с производствения газ.
   - Не само това - значи да произвеждаме газ и за пазара...

   - И да възстановим топлофикацията на града от нашите мощности, както беше някога.
   - И електричество можем да подадем - все на ниски, поносими за хората цени...
   - И да ги върнем на работа в комбината! Представяте ли си!
   - Чакайте! Помислете, кой ще ни разреши да пуснем на пазара синтетичен бензин А96 за стотинки на литър? Има корпоративни интереси, има международни интереси. Ще ни обявят за новия Ирак.
   Като изригнал вулкан потичат въпроси, насъбрани от изстрадана нужда, срещнала изход. Невероятен, но и възможен!
   А тримата учени, взривили този вулкан, съобщават данните за изчерпващите се световни запаси от природните ресурси за добив на енергийни мощности.
    Напомнят и това, че един, или няколко случая на соларно производство на синтетичен бензин няма да преустроят изцяло и веднага националната икономика. Така,че интересите няма да бъдат засегнати драстично.

   Режисьорът:
   - Себестойност на един киловат електрическа енергия равна на една стотинка! Да, не направих грешка. Себестойност на един киловат електричество - само една стотинка! И как би станало възможно това?
   Ст.н. с. инж. Статев, н-к БВР на ТЕЦ Марица Изток - 2:
   - Напълно възможно! В условията на СОЛАР ТЕЦ. По познатия вече принцип.Чрез въздушна и наземна концентрация на слънчевата енергия. Ето нашата ТЕЦ. Вече сме в подготовка на проект за нейната соларизация. След инсталирането на въздушните и наземни концентратори всичко е много лесно.
   По пътя, където ще бъдат прокарани светлопроводите достигаме в работната зала при съществуващия агрегат. Виждаме как с проста операция на връзка с него, новата енергия влиза в съществуващия агрегат на производствения цикъл. Така, без да се променя нищо съществено, бившата ТЕЦ се преобразява в СОЛАР-ТЕЦ.
През деня работи на свръх-концентрирана слънчева енергия. През нощта - на конвенционалната си горивна схема. Неконсумираната през деня слънчева енергия се съхранява за през нощта чрез инсталация за термоакумулация.
Топлопроводните инсталации остават същите. Производствените екипи не се намаляват.

Новото е само едно. Вместо скъпоструващите природни изкопаеми енергоносители – въглища, газ, или мазут, използвана е безплатна слънчева енергия.
   Инвестициите за новото оборудване са капитални вложения от 230 до 280 $ на произвеждан кВат ел. мощност.
   Себестойността на един киловат ел. енергия е в рамките на 0, 001 лв.


   Пак е изгрев с пламнали облаци над чертата на хоризонта. И пак ни гледа лицето рисувано в бръчки.

   Майко, потрай и почакай...

   Златен ден, майчице, иде
   Тъмната нощ да прогони....

   Пак гостуваме в БАН, в Института “Централна лаборатория по електро-химични източници на ток”. И пак сме с нашите събеседници.
   Режисьорът:
   - Непрекъснато ни изненадвате с фантастични проекти.
   Д-р Милена Аврамова:
   - Не фантастични, а необичайни, може би.
   Режисьорът:
   - Вярно, необичайни. Защото са реално приложими, но в същото време сякаш идват от съвсем други епохи и светове...Впечатляващо е това, което научихме за промишлената икономика. А другият сектор – селското стопанство?
   Ст.нс. I ст. д-р инж. Зд. Стойнов:
   - Тази среща ще посветим именно на този сектор от икономиката. Ще разкажем за уникалните разработки с изпитания проведени под ръководството на доц. д-р инж. Емил Минев. Той притежава патенти за тези разработки още от 1992 г. Преди това, обаче, ще спазим приетия вече подход. Ще тръгнем пак от практиката на древните цивилизации.
Да се разходим при пирамидите.
   Те правят впечатление с няколко особености.
image
   Ст.н. с. инж Стаев:

   - Първи очебиен факт. Пръснати по цялото земно кълбо, те са строени навсякъде в пустинни места. Там където е необходимо
   изкуствено стимулиране на валежи, поради засушливия район.
   Проф. Владимир Шаров:
   - Втори факт. В древно - гръцкия език думата “пир” означава огън. В древно- египетския език има само една подобна дума “пир- мидвис”, което означава масивна горяща фигура, нещо като огнена планина. Пирамидалната конструкция е аналог на гигантски огън.
   Д-р Милена Аврамова:
   - Трето. Възрастта на пирамидите се определя на 6000, или 12500, дори 28000 години преди Христа. Това значи, че фараоните са ги приспособявали за свои цели, или са построявали нови по стария образец.
   Д-р инж. Минев:
   - Четвърто. Пирамидите имат оптични свойства.
   Това потвърждава и Хеопсовата пирамида, строена 25 века преди Христа. 2 300 000 блока от гранит. Всеки с обем около 1 куб. м. и средно тегло 2.5 тона.
   Вече научихме, че камъните са вдигани на 148 метра до върха, не от хиляди роби, а от мощните подемници използващи концентрираната слънчева енергия за това.
   В облицовката на пирамидата последователно се редуват: Ивици от бял камък, следвани от ивици черен камък, после червен камък от типа корнеол. По-нагоре ивици от зеленикав полупрозрачен камък, след това син камък. Има алени каменни ивици, и жълти с цвят на нечист пясъчник. Така изпълнена стената притежава подходяща оптично-активна каменна облицовка за бързо загряване. Ето как са използвали това!
   Чрез концентрираната слънчева енергия от подемните си въздушни съоръжения, този път древните не рисуват и не дълбаят гигантски скулптори, а създават с помощта на пирамидата изкуствен дъжд.
   
   С овладяната и концентрирана небесна енергия, подгряват стената на пирамидата до 900 градуса по Целзий, за време от 4-5 часа през деня. Околният въздух се нагорещява и завихря под действие на лъчението, а поради специфичната форма на пирамидата се понася нагоре в тропосферата и достига височина 10 – 11 км. Там увлечените влажни въздушни маси се охлаждат и в

територия от около 120 кв.м.се излива обилен дъжд със средно количество 25- 30 литра на кв.м. Всеки ден привечер!
   Ето за какво са служели съществуващите под пирамидата серия от каверни и камери. Тези подземия са били водни резервоари. И древните митове говорят, че под пирамидите има подземно езеро с питейна и поливна вода. Тук всред безводната пустиня! От къде е идвала тази вода? От изкуствено създавания дъжд.
image
И Сфинксът пред трите пирамиди има следи, не от въздушна, а от водна ерозия. Неговата възраст е 28 000 години преди Христа. Във времето на Третото царство лъвската глава е била подменена с глава на някой от фараоните, поискал да се увековечи с това


   В контекста на всичко това няма да се изненадате, ако кажем, че въз основа на древните приложения разработихме и патентовахме три български патента за добив на питейна и поливна вода от атмосферна влага в засушливи и полупустинни райони.
   Капиталните вложения за единично производство равносилно на 10000 куб.м. добита вода за 320 денонощия / една година /, възлизат на около 1200- 1600 лева.
image image

От 50 до 70 кг. домати от всеки квадратен метър за една година!
   Това е патентованият резултат от проведените изпитания с използването на слънчевата енергия в изпитателните оранжерии на ФИТО-КОМПЛЕКСА. В класическите условия на открита площ добивът е от 3до5 кг., а в световната практика - 18 до 20 кг. от квадратен метър за една година.
   Приложихме принципите на “Генипониката”. Тоест, създадохме условия, при които растенията достигат генетично заложения максимум за добив на плод.
   Генипоничният фитотрон /комплекс за растителни култури/ на българския патент е заводска железобетонна конструкция / заводски халета / на един, или повече етажи.

image

   Вътре в помещенията има специални тръбни системи за подхранване на атмосферата и растенията със стандартизирани хранителни разтвори.
   Инсталирана е автоматична система за контрол на йонния състав, постоянната температура, необходимия микроклимат, стерилизация на въздуха, електро –кинетична стимулация на кореновата система на растенията.
   Отвън на фасадата и покрива са монтирани модулите с френелова концентраторна оптика. От тях, при листата на растенията, идват гъвкави стъкловлакнести светлопроводи, чрез които се подава дифузно осветление с дължина на вълната 390 до 760 нанометра.

Един такъв генипоничен модул има застроена площ 4560 кв. м. На три етажа той има разгъната застроена площ около 21 000 кв м., а генипоничната производствена площ е 17000 кв.м. Изпитателните резултати за една година сочат производство от такава площ в размер на повече от 1 мил. килограма домати!
   Разбира се, необходимите помощни производствени ситуации, като лаборатория за генетично, тъканно израстване на разсада, соларното енерго-захранване с топлина и енергия, изискват изграждане на цял комплекс от фито и зоо-генипонични модули. Само така ще бъде постигната икономическа ефективност. Само една култура, въпреки фантастичните добиви, не би постигнала рентабилност.

   Режисьорът:
   - Тук ще прекъснем нашата фантастична приказка за възможната реалност на нашата българска действителност. Измъчени от социални, политически и какви ли не експерименти, ние съвременниците на страдална България, заслужаваме глътка въздух и надежда. Затова заснехме и Ви показахме този филм – приказка за възможния изход.
   Не направихме никакви обещания. Показахме реална надежда. Показахме Ви хората, които ни я дават. Ще ги оборват с финансови аргументи. Нека! Необоримо ще остане едно! Изгревът след дългата нощ над нашата земя, идва от българската наука. Тя е давала живот и на световната цивилизация, и на своя страдален народ. Ето, че дава отново.
   Учените казаха! Имат думата политиците! Ако разберат ,че българската наука предлага шанс да спечелят с нея! И да влязат в историята на днешната цивилизация. И да изтрият вината си пред своя народ.
   Изгревът грее с огнено червено над чертата на хоризонта.

   Облаци в злато изгряват,

   Пурпурен изгрев се ражда.
   Майко,потрай и почакай...
   Златен ден, майчице иде,
   тъмната нощ да прогони.
   Майко, потрай и почакай...
   В студ посиняла десница
   Слънцето, майко, ще стопли.
   Майко,потрай и почакай,
   своите рожби страдални
   с топла ръка да погалиш.


Тагове:   филм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nrg
Категория: Технологии
Прочетен: 656762
Постинги: 18
Коментари: 1008
Гласове: 499
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031