Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 18:38 - До всички, които се интересуват за ВЕИ инсталация...
Автор: nrg Категория: Технологии   
Прочетен: 7916 Коментари: 15 Гласове:
0Привет!
От скоро в България, всеки човек има правото да кандидатства за кредит за ЕЕ(Енергийна Ефикасност) и ВЕИ(Възобновяеми Енергийни Източници), стига да изпълнява критерийте. какъв е смисъла за теглене на такъв кредит и инвестиране в ВЕИ система? Смисъла за такава инвестиция може да се сведе до простата икономическа изгода, която е подсигурена от директивите на Европейския Съюз, според които, за да се намали зависимостта от фосилни горива, и да се намали отделянето на вредни емисии в атмосферата, се субсидират проекти, които произвеждат енергия без да нараняват природата, или спестяват енергия, и енергията която тези възобновяеми системи произвеждат ще се изкупува на преференциални цени до 2022 година, или там близо...което ги прави идеални инвестиции за малък и среден бизнес.
Подкрепата, която получава всеки гражданин на република България, се изразява в префериенциални кредити и субсидии. Размера на кредита който всеки човек може да изтегли зависи от много фактори, но теоретично погледнато, всеки средно-статистически Българин е в състояние да получи кредит за такава система, която след време ще му носи реални доходи. Средно-статистически Българин е общо понятие и за това ще уточня, че за моето изказване в тази графа влизат всички хора, които притежават имущество на стойност над 20 000лв., на базата на което може да бъде направен залог в дадена банка, и същата да му подсигури кредита.
Ок, всичко изглежда много добре! Банките казват, че няма проблеми, Европа казва няма проблеми, Правителството казва същото. Остава да действаме...

Аз съм от хората, които са готови да си направят соларен покрив. Направих малко сметки и събрах достатъчно информация, за да се реша да започна идеата си. Сметките изглеждат горе долу така:

Соларна инсталация 5КВ мощност - Цена 25 000Евро, площ 35кв.м.
Време за възвръщане на инвестицията-около 7-10 години, в зависимост от района в който е монтирана и съответно средногодишното слънцегреене там.
Субсидия = 20% но тя се занулява от лихвите  за кредита в банката
Банката изисква от мен, минимум 10% капитал от стойността на инвестицията, значи около 3 000Евро.
За 7 годишен кредит със стойност 22 000Еу, на месец ще трябва да връщам около 300-330евро, докато соларната система при нормални условия ще произвежда по 350-500евро на месец. Това от своя страна изглежда доста добре, понеже след като сме минали през всички перипети, ние наистина можем да печелим пари още от първия месец, в зависимост от местоположението, в което искаме да монтираме системата.
Разбира се има още много разходи освен самата система, като включване в мрежата и т.н. но общата стойност на тези разходи няма да надвиши 10% от инвестицията за системата.

Сметките, които водя са груби и повърхностни и аз знам това, но в същото време са в границите, в които се наммират цените на повечето фирми, които се занимават с ВЕИ.

Пречките за осъществяване на такъв проект са хиляди и в продължението (в следващият пост) ще навляза повече в детайлите на самият проект и в изясняване на проблемите и решенията им.

НО МОЛЯ„ ВСЕКИ КОЙТО ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗГРАДЕН ВЕИ, НЕЗАВИСИМО ОТ КАКЪВ ВИД, ДА НАПИШЕ ЗА ОПИТА СИ С БАНКИТЕ, ВЛАСТИТЕ, ФИРМИТЕ, СУБСИДИИТЕ, ЦЕНИТЕ НА ИЗКУПУВАНЕ, ЗА СВЪРЗВАНЕ В МРЕЖАТА И ТАКА НАТАТЪКГласувай:
0
01. анонимен - сега се запознавам с ВЕИ и не вярвам ...
04.03.2008 00:08
сега се запознавам с ВЕИ и не вярвам 4е е възможно това да я вярно ако имате инфо споделете моля
цитирай
2. nrg - До Анонимен,
04.03.2008 19:19
Разбира се че звучи прекалено хубаво за да ви се стори истинско, но множеството компании в сферата твърдят, ако не същите данни и факти, то поне близки до същите. Понеже моите съмнения са същитите както вашите съм направил този пост, за да се изкажат ония дето са се наели и постигнали нещо по изграждане на ВЕИ.
Ще почакаме...)))
цитирай
3. анонимен - Иван
10.04.2008 21:42
За невярващите "ecoproject-bg.com " влез в "калкулатор". И още много сайтове пиши "фотоволтаични генератори" и търси...
цитирай
4. анонимен - нов
21.04.2008 16:16
Слънчеви панели - ОК! Ами зимата?! ще произведат ли достатъчно количество енергия през лятото за да компенсират недостига на слънчево греене през зимата. Или при 5kw мощност и кредита 22- 25000 euro ще мога ли ежемесечно да покривам вноските по кредита Или пък лятото ще мога, а зимата ще вадя от джоба ?
цитирай
5. physnews - Ще можеш да покриваш вноските и отгоре.
30.04.2008 10:51
Сметките в поста са малко груби, но системата настина може да се направи от обикновен човек без да загуби, като след около 4 години може да започне да печели от това. За зимата пак е ок, няма проблеми.

За да бъдем реалисти - проблема е с мястото. Ако имате хубаво (горе-долу) слънчево местенце- go for it ;-)

цитирай
6. анонимен - Nik
23.05.2008 13:30
Na6te komunisti4eski banki davat pari samo ako im dokaje6,4e takiva NE TI TRQBVAT!
Ubeden sym v tova sled kato potarsih takav tip kredit za 1 pikliva dograma {cenzored}
цитирай
7. анонимен - Cvetanov
26.12.2008 15:47
Уважаеми г-н nrg,
Реализирахте ли идеята си? Обещали сте следващ постинг- не го намирам.
Личи че сте умен човек, но, моля да ме извините, някак си непоследователен или пък със скрита мотивация, или ...
Честита Коледа!
п.ц. Нямам лоши чувства към Вас!
цитирай
8. nrg - Здравейте!
26.12.2008 18:40
Благодаря за хубавите думи и за пожеланията. Относно последователността ми, искам да отбележа,
че нямах никакво време да поработя по тези наистина важни въпроси през последните месеци. Прави ми се един обобщителен материал относно алтернативна енергетика и състоянието й в България, но дали ще изскочи време за това не мога да обещая.

Честит ви Български празник братя и сестри!
цитирай
9. nrg - Привет!
13.01.2009 18:39
Ако се интересувате от ВЕИ ви препоръчвам следният форум:
- www.solar.sts.bg
Изключителен източник за информация!
цитирай
10. victtorbg - привет и от мен
20.02.2009 14:16
по специално към nrg.абе човек ти с колко неща се занимаваш,а си и студент...евала.дано успееш да се реализираш тук,в България,за да не хукнеш и ти навън,успех.
цитирай
11. shtirlic - въпрос
26.07.2009 01:10
Понеже съм лаик в областта на възобновяемите източници на енергия много ми се иска да попитам някого - като се рекламира, че е едва ли не от нищото и от природата и ни идва на готово и тем подобри щуротии - защо енергията придобита от слънцето и водите е по-скъпа от атомната енергия ???????? Нещо повече, тя е по-скъпа от енергията от ТЕЦ ????? защо цената на киловат/час слънчево електричество е толкова скъпо, къде е уловката в крайна сметка
цитирай
12. nrg - Здравейте!
26.07.2009 10:22
Понеже сте лаик, обяснението ми ще бъде кратко и разбираемо.

Атомната енергия никога не е била евтина. Причината привидно да е евтина е комплекс от факти, като основните са, че Атомната енергия бе подпомагана с неистови суми от нас-данъкоплатците на света, в продължение на повече от 50 години, и втората и по-важна причина е, че включвайки цената за преработка на радиоактивните отпадъци в цената на енергията, прибавяйки огромните ресърчови безвъзмездни подъръци в продължение на повече от 50 години, ЦЕНАТА НА АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ ЩЕ НАДВИШИ МНОГОКРАТНО ЦЕНАТА НА НАЙ-СКЪПИЯ ВЕИ.

По въпроса с тецовете, ако към цената на енергията произведена от него прибавим цената на прочистването на атмосферата, отново нещата ще изглеждат много различни.
цитирай
13. анонимен - за въпроса
07.10.2009 15:58
Държавата субсидира изграждането на такива станции и затова изкупуването на kWh от ВЕИ е по-скъпо от това на АЕЦ и ТЕЦ
цитирай
14. анонимен - Proizwodstwo na energia prez nosta ot slancewata radiacia
17.11.2009 22:29
Kakaw e procenta na proizwedenata energia prez nosta spriamo tazi prez denia i sas koi solari moje da stawa towa.
цитирай
15. nrg - ...
18.11.2009 02:13
Да, анонимен 14, наистина интересен въпрос задавате... :o)))

През ноща слънчевата радиация е във функция на Кеплеро-Нютоновите закони за планетарна механика, както е и през деня, с разликата, че нощната радиация е почти изцяло (казвам почти, щото теорията на относителността може и струнната теория могат да ме опровергаят) отразената слънчева радиантна енергия от лунната повърхност. И ако, дневната радиация зависи най-вече от ъгъла, който прави географската точка от интерес на земното кълбо, с равнината на екватора и от разстоянието от слънцето, теост, къде се намира земята на елипсата по орбитата си, то нощната радиация ще увеличи степента на изчисления много-кратно, поради което не съм се занимавал да го правя, както и не си струва, имайки предвид минималните стойности, които се очакват.

В резюме, ПРЕЗ НОЩА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ НЕ РАБОТЯТ!!! ЗАТОВА СМЕ СИ ИЗМИСЛИЛИ ХИТРИ ЗАРЯДНИ УСТРОЙСТВА И БАТЕРИИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nrg
Категория: Технологии
Прочетен: 557647
Постинги: 18
Коментари: 1008
Гласове: 498
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930